Norge på en thailandsk seddel

Det mest kjente motivet i Thailand ble tatt i Notodden.

De fleste nordmenn som besøker Thailand tenker ikke over hva som er avbildet på de fargerike baht-sedlene. Man bruker kontanter på nattmarkedet, tar en tuk-tuk, kanskje betaler for en massasje – og gjør det med en 100-baht-seddel som nesten alle har sett. Den rødtonede, med konger og historiske motiver på baksiden.

Der!” sier Laila – og peker på et motiv som har prydet Thailands mest brukte pengeseddel i årevis. Men bildet er norsk.

Men vet du hvor bildet i nedre venstre hjørne er tatt? Notodden, Norge 1907.
Ja, du leste riktig: bildet på baksiden av 100-baht-seddelen – en av de mest brukte sedlene i Thailand – viser en scene fra Telemark. En åpen bil med kongelige passasjerer, et møte mellom Østen og Vesten, mellom gammel kultur og ny teknologi. Kongen i bilen? Kong Chulalongkorn av Siam (dagens Thailand). Og mannen som kjører? Sam Eyde, norsk industripionér og grunnlegger av Norsk Hydro.

Motivet viser Kong Chulalongkorn i bil med to prinser – og Sam Eyde bak rattet. Bildet ble tatt i Notodden under kongens besøk i 1907, og ble over 100 år senere valgt til å pryde 100-baht-seddelen.


Fra Østens hoff til norsk vannkraft
Kong Chulalongkorn var ikke en hvilken som helst monark. Han var reformvillig, strategisk og fast bestemt på å modernisere landet sitt uten å havne under vestlig kolonistyre – slik nesten hele Sørøst-Asia hadde gjort.

I 1907 la han ut på en privat, men innflytelsesrik reise gjennom Europa. Og han valgte å besøke Norge.

Norge, som nettopp hadde blitt selvstendig, var i ferd med å bygge sin industrielle fremtid basert på vannkraft. På Notodden møtte kongen den visjonære ingeniøren Sam Eyde, og fikk en demonstrasjon av hvordan elektrisitet kunne forvandle luft og vann til kunstgjødsel – og et helt samfunn.

Kongen ble så fascinert at han bestilte én tonn av den norske gjødselen Norgesalpeter, for å teste den i thailandsk jordbruk. Det var ikke symbolpolitikk – det var et første skritt mot teknologisk samarbeid.


Et fotografi som ble til et nasjonalt symbol
Et fotografi ble tatt: Kong Chulalongkorn i en åpen Mercedes, sammen med to prinser – og med Sam Eyde bak rattet. Bilen sto foran administrasjonsbygningen til Norsk Hydro i Notodden.

Over hundre år senere ble dette motivet valgt til baksiden av 100-baht-seddelen, som en del av serien som hedrer kongene i Chakri-dynastiet.

Ikke fordi det er et vakkert bilde, men fordi det forteller en større historie – om modernisering og teknologi, om respekt, uavhengighet, og et stille møte i Telemark som skulle få større betydning enn noen den gang kunne ane.


Et vennskap som varer
Da Norge ble uavhengig i 1905, var Thailand blant de første landene som anerkjente den nye staten. Det markerte starten på et formelt diplomatisk forhold – og la grunnlaget for et besøk som skulle bli historisk.

Så takk, Thailand – for vennskap, for nysgjerrighet, og for at dere så noe i oss vi kanskje ikke helt så selv på den tiden.

I 1960 ble Thailands ambassade i Oslo åpnet, og samme år kom Kong Bhumibol og Dronning Sirikit på statsbesøk til Norge. Forholdet mellom landene har vært stille og fredelig, preget av respekt mer enn politikk.

I dag bor rundt 28 000 thailendere i Norge, mens hundretusener av nordmenn har Thailand som sitt andre hjem. Men få kjenner den dypere historien. Få vet at forbindelsen mellom Norge og Thailand ikke begynte med charterfly og varme strender – men med konger, teknologi og tillit.


Neste gang du holder en 100-baht-seddel...
...se godt på bildet på baksiden. Den bilen? Den sto på norsk jord. Kongen i den? Han bygde grunnmuren for det moderne Thailand – og hentet inspirasjon i et lite land i nord.

Det er mer enn bare valuta. Det er en påminnelse om at ekte forbindelser mellom nasjoner ikke alltid skrives med store bokstaver – men noen ganger begynner med en kjøretur gjennom Notodden, i juli 1907.

I 2025 markerer vi 120 år med diplomatiske bånd mellom Norge og Thailand – et vennskap som har holdt gjennom generasjoner, uten konflikt, og som fortsatt bygger på gjensidig respekt og tillit.

Populære innlegg fra denne bloggen

Det er på tide å glemme 22. juli

Feilsøk Livet Ditt:

Jeg er nå alene i Singapore