Når "sorry" blir skumlere enn kjeft
Er det mulig å trene en partner – eller blir man bare trent selv?
Det finnes øyeblikk i samlivet hvor du plutselig innser at det ikke handler om hvem som har rett, men om hvem som har blitt mest effektivt trent. Man skulle tro det er språk eller kultur som skaper trøbbel i forhold. Men nei – det virkelige kaoset starter der to ulike vaner møtes og begge tror de har fasiten.
![]() |
Når du gjør alt riktig – men fortsatt har gjort alt feil. |
Jeg har etter hvert begynt å kalle det TYS. Ikke fordi det står for noe bestemt, men fordi det beskriver de øyeblikkene i samlivet hvor noe skurrer – eller klikker – uten at du helt forstår hvorfor. Det er ikke en metode. Det er mer som en følelse. En intern alarm. Du vet det når du kjenner det.
Man skulle tro at det å være fra forskjellige verdensdeler er den største utfordringen i et forhold. Språkbarrierer. Kultursjokk. Matvaner. Høytider. Jeg har hørt det fra andre par også: "Det må jo være krevende, dere er jo fra helt ulike kulturer!"
Overraskende nok, er det ikke der slaget står.
Det virkelige prosjektet i samlivet handler ikke om pass eller geografi – det handler om dette ene: Hvordan får man to mennesker, med hver sin bakgrunn, vane, og logikk, til å fungere som én enhet?
For det er det vi forventer, ikke sant? At vi, to individer, skal kunne leve sammen i harmoni. Sømløst. Uten misforståelser eller sammenbrudd. Som et velsmurt maskineri der klær havner på riktig plass, tannkrem ikke blir et stridstema, og kaffekoppen står der den skal når den skal.
Og det får meg til å tenke: Kan man trene hverandre til å bli den “perfekte partner”? Eller er det bare en illusjon vi klamrer oss til fordi alternativet – kaos og evig irritasjon – er for tungt å leve med?
Man hører jo stadig folk sitere John Gray: “Menn er fra Mars, kvinner er fra Venus.” Og noen dager føles det faktisk som om vi ikke bare er fra ulike planeter – vi opererer på hver vår frekvens, i hver vår dimensjon.
Så var det en lørdag. En av de gode.
Stillheten lå som et mykt pledd over huset. Jeg satt med en kopp kaffe og leste nyheter. Det luktet ro og rutine. Jeg hadde gjort det jeg skulle. Badet var ryddet. Skittentøyet kastet i kurven. Jeg følte meg... effektiv. Samarbeidsvillig. Jeg var et godt eksempel på et menneske som har blitt formet av samlivet.
Så kom ropet.
Du vet den lyden som borer seg inn i ryggraden og utløser en urinstinktbasert panikk? Det var ikke sinne. Det var mer... en forventning om fullstendig underkastelse. En type autoritet som ikke roper “kom hit”, men “du vet hva du har gjort”.
Problemet var bare at jeg ikke visste det.
Jeg reiste meg og gikk inn på rommet der vi oppbevarer klærne. Der sto hun. Med blikket. Du vet det blikket. Det som sier: “Jeg har bevis, og du skal få kjenne på det.”
Hun pekte på en kurv. “Dette er skittentøyskurven.”
Jeg nikket, forvirret, men villig.
“Du har lagt dine brukte klær i kurven med mine rene og brettede klær.”
Og der. Der mistet jeg all følelse av virkelighet.
Jeg hadde gjort alt riktig. I mitt hode. Skitne klær i kurv. Jeg visste det. Jeg husket det. Jeg hadde vært samvittighetsfull. Og nå sto jeg likevel tiltalt for husholdningsforbrytelser jeg ikke visste fantes.
I et siste forsøk på å redde forstanden prøvde jeg:
“Men... det er jo en skittentøyskurv. Hvorfor er det rene klær i den?”
Stillheten var så intens at jeg begynte å lure på om hun hadde mutet virkeligheten. Jeg rygget ut av rommet og returnerte til kaffekoppen. Hjertet hamret. Tankene raste. Hadde jeg krenket et hellig system? Hadde jeg gått imot usynlige regler jeg burde ha lært?
Så kom hun inn i stua. Uten dramatikk. Uten kulde.
Hun så på meg. Og sa:
“Yah, I'm wrong. Sorry.”
Tiden stanset. Det var som å høre en hund synge opera. Det passet ikke inn i systemet. Ikke i noen tidligere erfaring.
Hjernen min jobbet overtid: Var det en felle? En test? En ny fase i samlivet hvor oppløftende innrømmelser kommer før lynet slår ned?
Men nei. Det var det hun sa. Og det var det.
Hva var det som skjedde?
Jeg har tenkt mye på det siden. Kanskje er det dette som er kjernen: Vi formes av hverandre. Vi trener og blir trent. Ikke nødvendigvis for å bli perfekte, men for å bli funksjonelle. Velfungerende. Mindre irriterende.
Og kanskje – i de beste tilfellene – klarer vi å skape små TYS-øyeblikk. Små glipp i virkeligheten der ting faller på plass, selv om det føles utrygt. Der unnskyldninger faktisk kommer – og ikke som en strategi, men som en erkjennelse.
Men helt ærlig? Jeg venter fortsatt på den egentlige konsekvensen.
Kommentarer
Legg inn en kommentar